Белият равнец се открива навсякъде в страната, при надморска височина до 2000

...
Белият равнец се открива навсякъде в страната, при надморска височина до 2000
Коментари Харесай

Расте по тревисти места, ливади, храсталаци: Това растение е включено в лечебния списък

Белият равнец се открива на всички места в страната, при надморска височина до 2000 м. Расте по тревисти места, ливади, шубраци. Включено е в листата на лечебните растения според Закона за лечебните растения.

В аптеките се предлага под най-различни форми - смес, сушена билка, етерично масло, капсули, мехлеми, флорална вода. Цената на сушената билка е доста налична - към 2 лева за 100 грама.

Съцветията му са плоски, формирани от по няколко дребни цветове. Често се употребяват свежи или изсушени в букети. Белият равнец пораства най-добре на блестящо слънце и избира почви с положителни дренажни свойства.

Познато е с множеството си използва като билка. В древността се считало, че това е билката на бога на медицината Асклепий. Някои назовават белия равнец мъжка билка, защото в предишното бойците наложително носели със себе си бял равнец поради свойството му да стопира вътрешни и външни кръвоизливи и да успокоява болките. Други считат белия равнец за женска билка, тъй като оказва помощ при маточни кръвотечения, менструални болки, менопауза, дисменорея и хиперменорея. Белият равнец има кръвопречистваща мощ и е идеално средство за детоксикация на организма.

Нови проучвания на италиански учени потвърждават, че билката има силно антикариесно действие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР